quickdrink

Készítsd el otthon kedvenc koktélodat!

Ebben segít „Koktélkészítés alapok” villámkurzusunk

 

Milyen italtípusokat különböztethetünk meg?

 

 

Aperitif

Az Aperitifeket étkezés előtt szolgáljuk fel, és két funkciót is elláthatnak. Egyrészt a bennük lévő csekély alkohol meghozza a vendégek étvágyát, másrészt az étel feltálalásáig lehetőséget adnak az idő kellemes eltöltésére is. Ezek az italok nagyon gyakran tartalmaznak gint, vermutot vagy Camparit. A tálalásuk általában koktélos pohárban javasolt.

After-Dinner

Az After-Dinner italokat étkezés után szokás fogyasztani. Akár a desszertet is helyettesíthetik, hiszen ezek szinte kivétel nélkül édes koktélok.

Long Drink

A Long Drinkek még az amerikai szesztilalom idején váltak népszerűvé. Ekkoriban kezdték el nagy üdítős poharakban felszolgálni a mindenféle színben pompázó koktélokat, hogy ezzel is megtévesszék a hatóságokat. Ezeknek az italoknak az ízén általában kevésbé érezni az alkoholt. A nap bármely szakaszában fogyaszthatóak.

Highball

A Highball elnevezés egy lehetséges magyarázat szerint a délutáni napszakra utal. Ebből is következik, hogy ezeket az italokat főleg nap közben szoktuk frissítőként fogyasztani. Jellemzően egy kis röviditalból és egy nagyobb mennyiségű alkoholmentes italból állnak.

Shooter

A Highball-ok szöges ellentéte a Shooterek családja. Ezeket az italokat mindig kis mennyiségben fogyasztjuk, mivel igen magas alkoholtartalommal bírnak. A Shooter elnevezés egyébként jelenthet egy felesnyi tiszta röviditalt is, ami talán jobban megvilágítja, hogy miért is javasoljuk a mértékletességet ennél a kategóriánál.

Hogyan készítsem el a koktélt?

Shakerrel

A koktélok általában kétféleképpen készülhetnek el. A „shakelős” módszerhez szükség van egy jéggel teli shakerre, amelybe bele kell önteni az alapanyagokat, majd egy rövid rázás után ki lehet tölteni az italt. Ez a módszer az összekeveredés mellett lehetővé teszi a koktél gyors lehűlését is. Ha Fizz típusú koktélt készítünk, akkor a shakelésnek sokáig kell tartania. Figyeljünk arra, hogy a shaker részeit rázásnál jól szorítsuk össze.

Bárkanállal

A másik módszer a bárkanállal való összekeverés, amit akkor alkalmazunk, ha a shakelés valami miatt kivitelezhetetlen. Ilyen körülménynek számít az, ha például zúzott jeget használunk, vagy ha egy szénsavas komponens is van a koktélban. Ez utóbbi esetben a keverésnél is nagyon óvatosnak kell lennünk, nehogy eltávozzon az italból a szén-dioxid.

Egyéb módszerek

Vannak turmixgépben elkészítendő koktélok is, amelyek általában zúzott jeget és valamilyen krémes komponenst is tartalmaznak. Meg kell említenünk a krusztázott pohárban felszolgált italokat is, melyek különlegessége a pohár peremének cukorral vagy sóval való díszítése. Szintén jellegzetesek a Layer koktélok, melyek összetevőit nem hagyjuk összekeveredni így létrejön egy különleges, réteges elrendeződés. Végezetül ne feledkezzünk meg a lángoló koktélokról sem, melyek magas alkoholtartalma lehetővé teszi, hogy az italt meggyújtsuk, majd ezután egy szívószállal gyorsan felhörpintsük. Ez a módszer nagy körültekintést igényel.

   

Mikor melyik poharat használjam, vannak-e közöttük különbségek?

Koktélos (Martinis) pohár

A legismertebb koktélokhoz használt pohártípust egyszerűen koktélos vagy más néven martinis pohárnak hívjuk. A pohár feje tetejére állított kúpra emlékeztető kelyhe egy hosszabb nyakon található, amely egy kör alakú alapon nyugszik. Főleg Aperitifeket (pl. Martinit) szolgálunk fel benne. Az űrtartalma általában 2,5 dl. 

Old-fashioned

Az old-fashioned vagy más néven whisky-s pohár tulajdonképpen nem más, mint egy lapos vizespohár. Űrtartalma 1,5-3 dl között mozog. Általában whisky-k és erősebb koktélok szervírozására használjuk; nevét is egy ilyen koktélról kapta. 

Collins

A collins pohár leginkább úgy írható le, mint egy magas, vékony, henger alakú vizespohár. Űrtartalma 3 és 4 dl között mozog. Főleg Long Drinkeket szolgálunk fel benne. 

Highball

A highball pohár az old-fashioned és a collins ötvözetének is tekinthető. Az whisky-s pohárnál magasabb, de a collins-nál szélesebb. A pohár szája egy kis mértékben szélesebb lehet az alapnál. Űrtartalma 2,5 dl és 3,5 dl között van. Nem túl meglepő módon általában Highball koktélokat fogyasztanak belőle. 

Hurrikán

A hurrikán egy nagyobb űrtartalmú (2,5-3dl), szép ívű, hasas pohár. Főleg egzotikus koktélokat szolgálnak fel benne. Felépítése alkalmat ad a gazdag díszítésre is. 

Feles pohár

A feles poharaknak általában nincs külön talpuk; űrmértékük hivatalosan 57ml. Shooterek és röviditalok szervírozására alkalmazzuk.

 

 

  QuickDrink      

Vásárlási feltételek | Szállítási és fizetési információk | GYIK | Ügyfélszolgálat | Oldaltérkép | Adatvédelem | Cégadatok
Minden jog fenntartva. ©2009 Quickdrink
E-mail: info@quickdrink.hu
quickdrink

Csak biztosak akarok lenni, elég idős vagy a belépéshez.

Kérlek ad meg a születésed dátumát!

Az oldal megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott!

bezár

Letölthető Receptkönyv, Videók, Játékok, folyamatos Akciók, információk!

 

Regisztrálj a QuickDrink.hu oldalon, hogy hozzáférj mindehhez!

Ne maradj le - a regisztráció maximum 1 percet vesz igénybe!

 

REGISZTRÁLOK