quickdrink

Mikor - melyik báreszközt mire kell használnom?

Ebben segít „Báreszközök alapok” villámkurzusunk

 

Shaker - a koktélozás ikonikus jelképe

Már az 1800-as években megjelentek az első shakerek, de igazán népszerűvé csak a Szesztilalom idején váltak – ekkorra tehető ugyanis a koktélok fénykora is. A korszakban jelentek meg a különböző játékos kivitelezésű (például zeppelin vagy rögbilabda alakú) shakerek is, melyek pontosan tükrözik a koktélozás fiatalos szellemét. A sokféle formabontó design általában két klasszikus alaptípusra vezethető vissza. 

 

Manhattan shaker

Ezek a shakerek három részből állnak. A koktél alapanyagait egy fémből készült pohárba kell tölteni, melynek űrmértéke általában 0,5 és 0,7 liter között mozog. Erre kerül rá a két részből álló tető. A nagyobbik elemben található egy beépített szűrő is, így az ital kitöltésekkor azt már nem kell levenni. A kisebbiknek csak a komponensek összerázássakkor kell a shakeren lennie. Ez utóbbi – kupakszerű – tető gyakran szolgál az italok kimérésének eszközeként is. A klasszikus Manhattan shaker rendszerint rozsdamentes acélból készül, de természetesen vannak műanyag változatok is.

 

Boston shaker

Az előzővel ellentétben itt csak két részből áll a shaker. Egy műanyag pohárba kell az összetevőket tölteni, amelyre a shakeléskor rászorítunk egy fém poharat. Ha a shakerben lévő jeget nem akarjuk a pohárba tölteni, akkor egy külön erre a célra tervezett speciális spirál szűrőt kell használnunk. Ha azonban egy kicsit látványosabban akarjuk ezt a problémát megoldani, akkor úgy is megszűrhetjük az italt, hogy a rázás után csak résnyire választjuk el egymástól poharakat, és azon keresztül töltjük ki a koktélt. Ez a módszer előzetes gyakorlást igényel.

 

Shakelés

A shakelés alapvetően két funkciót lát el: biztosítja az italok gyors összekeveredését és lehűlését. (Összerázáskor a jég sokkal gyorsabban fejti ki hűtő hatását, mint ha csak utólag a koktélba tennénk.) A shakelés időtartama attól függ, hogy éppen milyen koktélt készítünk, de hozzávetőlegesen 5-10 másodpernyi rázás elegendő a legtöbb italtípushoz. Jellegzetes kivételek a Fizz típusú koktélok, melyeket jóval tovább, nagyjából 20 másodpercig kell shakelnünk. Maga a mozdulatsor sokféle lehet, de az elsődleges szempont mindig az, hogy az összetevők jól összekeveredjenek.

Bárkanál, mérce, muddler… - további hasznos illetve nélkülözhetetlen kellékek

Egy koktél elkészítéséhez rengeteg hasznos segédeszközt találhatunk. Ezek mind rendkívül praktikus szerkezetek, de természetesen nincs szükség mindegyik beszerzésére ahhoz, hogy elkezdhessünk italokat keverni. A következőben megpróbáljuk azt is érzékeltetni, hogy az adott báreszköz mennyiben elengedhetetlen a koktélozáshoz.

Bárkanál

A bárkanál a koktél összekeverésének egy alapvető fontosságú eszköze, ugyanis bizonyos esetekben ez a shaker egyetlen lehetséges alternatívája. Két helyzetben kell mindenképpen bárkanalat használnunk: Ha bizonyos komponensek lehetetlenné teszik a szűrést (pl. zúzott jég, gyümölcsdarabok), vagy ha az egyik összetevő szénsavat tartalmaz (a shakelés ugyanis felhabosítaná az italt). Ameddig ez a két eset nem áll fenn, nyugodtan használhatjuk a shakert. A bárkanál jellegzetessége a hosszú, csavaros kialakítású nyél, mely megkönnyíti a forgatását.

Mérce

Az italmérce egy nagyon praktikus eszköz, melyet a koktél összetevőinek pontos adagolására használunk. Kisebb űrmérték esetén az aszimmetrikus (2 illetve 4 cl-es) kettős kelyhű fémpohár az elterjedt forma. Az ennél nagyobb mércéknek már csak egy szájuk van.

Kitöltődugó

A kitöltődugót az italok üvegének szájára kell ráhelyezni. Segítségével sokkal kényelmesebben és koordináltabban tudjuk kitölteni az italokat. Tapasztalt mixerek ezzel helyettesítik a mércéket is, hiszen egy idő után rá lehet érezni arra, hogy bizonyos időtartam alatt mennyi ital folyik ki a dugón.

Muddler

A muddler egy kisebb méretű, speciálisan koktélkészítéshez kialakított mozsártörő, melyet gyümölcsök, zöldségek és különböző fűszerek összepréselésére használunk. Talán első pillantásra nem tűnik nélkülözhetetlen báreszköznek, de valójában a muddlert semmi sem tudja hatásosan helyettesíteni. Általában fából, műanyagból vagy fémből készül.

Préselők

A muddleren kívül rengeteg különböző préselő létezik, melyeknek általában az a közös tulajdonságuk, hogy speciálisan egyetlen feladat elvégzésére alkalmasak. Ilyen eszközök például a limefacsaró, a citromprés, jégtörő, stb. Ezeknek a kellékeknek az összegyűjtését a muddler beszerzése után javasoljuk.

Flair palackok

A flair-bartendering – azaz az extrém italkeverés – a koktélozás egyik jelképe. A profi flair-mixerek az italok elkészítését különböző mutatványokkal tűzdelik tele. Ezeknek a zsonglőrködéseknek a legfontosabb motívuma az ital üvegének akrobatikus dobálása. A balesetek és sérülések elkerülése végett ilyenkor az italok nem az eredeti üvegükben vannak, hanem külön erre kialakított, rugalmas és nehezen eltörhető flair-palackokban.

Bárgépek

A bárgépek nagy mértékben meg tudják könnyíteni egy mixer dolgát, bár bizonyos esetekben olyan funkciókat is elláthatnak, amit egyesek inkább szeretnek maguk megcsinálni. A legfontosabb és leghasznosabb bárgépek a következőek: Jéggépek, melyek között megtalálható a jégkockakészítő és a jégdaráló; Turmixgépek (blenderek), melyek az olyan koktélokhoz szükségesek, melyek a gyümölcsök összedarálásán alapulnak; Citrusfacsaró berendezések. Ezeket az eszközöket akár egyben is megvásárolhatjuk egy multifunkcionális gép képében.

Jég - minden ami jég


A koktélozás teljesen elképzelhetetlen lenne jég nélkül. A jégkockák és a zúzott jég kényelmes kezeléséhez több báreszköz is rendelkezésünkre áll.

Jégkészítés, jéggépek

Az első alapvető kérdés az az, hogy hogyan állítsuk elő a jeget. Ezt a problémát több oldalról is megközelíthetjük. A legolcsóbb megoldás egy műanyag jégkockakészítő beszerzése, melyet a különböző formájú mélyedéseibe töltött vízzel együtt kell a mélyhűtőben lefagyasztanunk. Ez a módszer azonban igen lassú, és csak kisebb mennyiségű jégkocka elkészítésére alkalmas. Ha gyorsan akarunk sok jégkockát beszerezni, akkor a legegyszerűbb egy benzinkútban megvásárolnunk azokat, de ez hosszú távon nem túl gazdaságos. A legjobb minőségű jégkockákat speciális jégkészítő automatákkal állíthatjuk elő. Ezek ugyan viszonylag nagy beruházást jelentenek, de egy jéggép beszerzése örökre megoldja ezt a kérdést.

Zúzott jég

Több olyan koktél is van, melyet zúzott jéggel kell szervírozni. A zúzott jég előállításának több módja is van. Ha a jégkockák zacskóban vannak, akkor egy erősebb muddlerrel is összetörhetjük őket, de ez eléggé fárasztó és általában csak mérsékelten kielégítő megoldás. Viszonylag olcsón vásárolhatunk azonban kézi és elektromos jégdaráló gépeket, melyekkel egyszerűen, kényelmes és gyorsan elkészíthetjük a zúzott jeget.

Jégvödör, jéglapát

Egy koktélparty-hoz viszonylag nagy mennyiségű jégre van szükségünk, melynek kényelmes kezeléséhez több praktikus eszközt is használhatunk. A jég tárolásához érdemes beszereznünk egy nagyobb jégvödröt. Az adagoláshoz a legkülönbözőbb kivitelezésű jéglapátok és jégcsipeszek közül válogathatunk. Külön eszköz szolgál az összefagyott, összeragadt jégkockák szétválasztására is: ez a jégfésű, amely sok bosszankodástól megkímélhet bennünket.

Szervírozás - a koktélozás élményének elengedhetetlen része

Egy koktélt egyszerűen nem lehet csak úgy pohárba kitöltve, mindenféle díszítés nélkül elfogyasztani, ez ugyanis alapjaiban sértené meg ennek a kultúrának a szellemiségét. Ebben a fejezetben az italok szervírozásának alapeszközeiről lesz szó.


Poharak

A koktélozáshoz általában a hat alapvető pohártípus (Collins, Old-fashioned, Martini, Highball, Hurricane, Shooter) egyikét, vagy ezeknek valamilyen változatát szoktuk használni. Természetesen itt is találkozhatunk különféle, formabontó design-okkal. A poharak részletes leírását megtalálod a „koktélkészítés alapok” menüpont alatt.

Szívószál

A legtöbb koktélt a bennük található jég és gyümölcsdarabok miatt szívószállal kell elfogyasztani, azaz itt nem csupán egy design-elemről van szó. Az igényesség egyik ismérve, hogy az ember milyen szívószálakat vásárol egy koktélpartyra. A különböző stílusok között mindenki megtalálhatja a hozzá – vagy az alkalomhoz – leginkább illőt.

Kések

A díszítés alapanyagait a különböző – többnyire egzotikus – gyümölcsök jelentik, ezeknek azonban általában csak egy részére van szükségünk. A feldaraboláshoz számos kiegészítő eszköz áll a rendelkezésünkre. Ezeknek a különféle késeknek egy része inkább multifunkcionális, de nagyon sok, speciálisan egy feladatra kialakított típust is találhatunk. Ilyenek a különféle hámozó- és spirálvágó kések, melyek gyakran csak egy bizonyos gyümölcs felvágására használhatók – arra azonban minden más eszköznél alkalmasabbak.

Egyéb díszelemek

Ennek a kategóriának csak a fantázia szab határt, azonban mégis felsorolható pár klasszikus alapdísz. Ilyenek például a különféle színű és formájú koktélkanalak, vagy a fogvájók, melyeket a gyümölcsdarabok összetűzésére használunk. A krusztázáshoz vásárolhatunk különböző színezett sókat a nagyobb élmény kedvéért, de ne feledkezzünk meg a kis napernyőkről, zászlókról, kardokról és a többi pohárdíszítőről sem. Ezekre a díszelemekre is érdemes nagy hangsúlyt fektetnünk, hisz – mint mindenben, itt is – a lényeg a részletekben rejlik.

  QuickDrink      

Vásárlási feltételek | Szállítási és fizetési információk | GYIK | Ügyfélszolgálat | Oldaltérkép | Adatvédelem | Cégadatok
Minden jog fenntartva. ©2009 Quickdrink
E-mail: info@quickdrink.hu
quickdrink

Csak biztosak akarok lenni, elég idős vagy a belépéshez.

Kérlek ad meg a születésed dátumát!

Az oldal megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott!

bezár

Letölthető Receptkönyv, Videók, Játékok, folyamatos Akciók, információk!

 

Regisztrálj a QuickDrink.hu oldalon, hogy hozzáférj mindehhez!

Ne maradj le - a regisztráció maximum 1 percet vesz igénybe!

 

REGISZTRÁLOK